Fondul Științescu
Credem în capacitatea fiecărui om de a-și depăși limitele. De a fi creatorul unei realități în acord cu potențialul și nevoile sale. Credem în resursele creatoare adânc însămânțate în ființa noastră. Credem în evoluția prin educație. Educația realizată prin cooperare, dezvoltarea creativității personale și a motivației interioare a copiilor este motorul prin care putem ancora aceste idealuri în viața de zi cu zi. Atunci când formatorii în educaţie înţeleg cât de important este rolul lor de a-i îndruma pe tineri în a-şi dezvolta abilităţile mai mult decât memoria, în a lucra împreună mai mult decât prin competiţie şi în a-şi folosi creativitatea pentru a inova şi a fi mai aproape de acel viitor pe care şi-l doresc, atunci începe o reformă în educaţie.
Pentru aceşti formatori pentru care “educaţia altfel” şi “ştiinţele exacte” se regăsesc printre pasiunile lor, am creat Programul ”Fondul Ştiinţescu Braşov”.
Fundația Comunitară Brașov, cu sprijinul Federației Fundațiilor Comunitare din România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation își propune ca prin Fondul Științescu să încurajeze pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. Ne dorim ca, prin oferirea unor alternative inovatoare, elevii brașoveni să devină interesați de domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și să urmărească din pasiune să-și dezvolte o carieră în inovație și tehnologie.
Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi. Cu acestă ocazie, tinerii pot să descopere cum funcţionează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne şi cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.
- 35 proiecte STEAM finanțate în cele 3 ediții
- peste 5.000 beneficiari direcți pe parcursul celor patru ani (ediția a treia a avut loc în perioada 2019-2020, prelungindu-se din cauza pandemiei)
- 110 membri implicați în echipele de proiect
- 403.196 lei reprezintă valoarea totala a finanțărilor oferite în cele trei ediții
În prezent, Fondul Științescu este implementat de 13 fundații comunitare din țară, toate desfășurând competiții similare de proiecte locale în: București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Țara Făgărașului.
Mai multe informații despre Fondul Științescu Brașov: https://brasov.stiintescu.ro/noutati.
CUM TE POȚI IMPLICA?
Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi.
Prin donaţia ta poţi susţine programul Fondul Științescu Brașov care încurajează educația în domeniul STEAM
Prin sponsorizarea pe care o realizezi, poţi susţine programul Fondul Științescu Brașov. Şi nu te costă nimic
Hai să lansăm împreună racheta Științescu 5.0
Știm că îți plac experimentele și că “educaţia altfel” şi “ştiinţele exacte” se regăsesc printre pasiunile tale. Așa că te provocăm la un proiect Do it Yourself care-ți testează abilitățile tehnice!
Donează 100 de lei, ridică-ți racheta Științescu împreună cu certificatul de Științescofor, asambleaz-o sau fă-o cadou cuiva drag. Astfel ești parte din lansare. Nu-i așa că-i palpitant?
Primele 3 ediții Științescu Brașov au sprijinit 35 de proiecte STEAM care au oferit acces la educație alternativă pentru 6.587 de copii. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, programe de robotică, mașini de curse, dispozitive de studiu ale fenomenelor naturale și ale proprietăților alimentelor, materiale didactice interactive, ateliere 3D print și Embeded Development, arhitectură și teatru, participări la târguri și conferințe științifice.
Fondul de 403.196 lei cumulat în cele 3 ediții, a fost oferit deopotrivă de companii locale și de Romanian-American Foundation. Mai multe detalii aici. (link: https://brasov.stiintescu.ro/parteneri-program/)
Cu donația ta, sprijinim următoarele echipe de pasionați de științe să continue aceste proiecte, să propună idei noi și să atragă interesul mai multor tineri către domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică).