Cercul de donatori

Cercul de donatori este un mecanism de strângere de fonduri prin care un grup asociat de oameni identifică și selectează 3 proiecte din comunitate care vor fi susținute financiar într-un eveniment public. În cadrul evenimentului, proiectele au la dispoziție max 12 minute să convingă audiența să le acorde fondurile și susținerea necesară.

Fundaţia Comunitară Braşov şi-a asumat acest rol şi, de la înființare, până în 2019, peste 600 de donatori au susţinut 21 de proiecte locale cu fonduri totale în valoare de  131.200 de lei.

În 2018 a fost organizat un singur  Cerc de Donatori Brașov, care a strâns 43.728 de lei de la 122 de donatori pentru trei proiecte comunitare.

Alte proiecte susţinute în ediţiile anterioare: achiziţie de instrumente muzicale pentru Liceul de muzică Tudor Ciortea, organizarea evenimentului „Galeria terapiilor” pentru familiile copiilor cu dizabilităţi şi amenajarea curţii Asociaţiei pentru Asociaţia pentru Educaţie practică şi creativă, o tabără de muzică pentru copii, un curs de mentorat pentru tinerii din mediul rural, mobilier de sortat haine pentru un centru care are grijă de oamenii străzii, produse uzuale pentru un adăpost care protejează femeile abuzate în mediul familial, renovarea unei case în care locuiesc copii fără părinţi, dotarea unui laborator de ştiinţe ale naturii, un program care sprijină tinerii care părăsesc centrul de plasament să-şi câştige independenţa în lumea “de afară”, renovarea zidurilor Brașovului, susținerea unor aniversări pentru copii  instituționalizați,  derularea unor activități de educație sanitară pentru copii din medii defavorizate. Organizaţiile susţinute în ediţiile anterioare: Laborazon, Music Camp International, Adăpostul pentru femei abuzate “Esther”, Mirakolix, Fundaţia Bucuria Darului, Grupul de iniţiativă “Diversitate”, Asociaţia Zâmbeşte pentru Viitor, Fundaţia Casa mea, Grupul de creaţie format din Ana Maria Guguian şi Petra Binder, Asociaţia Artburg şi Asociaţia Junilor din Scheii Braşovului, Asociația AIDC, Asociația ADDIP.

_____________________________________________________________________________________

La această a opta ediție finanțăm 3 proiecte care activează comunități din rural și urban. Acestea sunt:

1. Proiectul ”Împreună încălzim suflete”, propus de Fundatia Bucuria Darului, Brașov

Copii care adorm și se trezesc în frig. Butoiul de tablă în care se aruncă lemne, haine, resturi și orice ar putea arde oferă căldură doar atât timp cât focul este prezent. Apoi se caută șosetele de lână, un pulover mai gros pentru a trece peste frigul ce se lăsă noaptea în cameră. Banii pentru medicamentele de tuse sunt mereu inexistenți, iar drumurile până la spitalul din Brașov costă prea mult. Hornul la care este legată așa zisă sobă este de cele mai multe ori o încropeală de burlan. Aceasta este imaginea atât de des întâlnită în satele din jurul Brașovului, încât Fundația Bucuria Darului a propus o soluție prin care să fie ușurate condițiile de viață pentru cel puțin 20 de familii care vor primi sobe de teracotă și o parte din necesarul de lemne. Familiile au fost identificate în urma anchetelor sociale efectuate de Fundație. Datorită proiectului, câteva zeci de familii vor dormi liniștiți, fără instalații de încălzit improvizate, iar copiii se vor putea concentra pe frecventarea școlii, pe joacă, pe propria copilărie.

1. Proiectul ”MAMA 24/24”, propus de Asociatia de Servicii Sociale SCUT

Cauza aleasă își propune să ofere sprijinul imediat, material și practic pentru ieșirea din situația de criză și risc crescut și împuternicirea câtorva mame pentru a avea resursele și abilitățile necesare pentru a-și îndeplini visul de a-și crește copiii alături de ele și de a nu ajunge în situația de a-i instituționaliza. Toate acestea vor preveni transmiterea traumei către următoarea generație.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 5 mame, tinere care au ieșit din centrul de plasament (20 – 27 ani), cei 11 copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani pe care îi cresc, singure sau în relații parteneriale nesigure sau cu violență domestică, și un copil de 14 ani aflat în plasament la o bunică singură și bolnavă.
Mamele sunt in situație de risc și suprasolicitate de multitudinea de sarcini și roluri la care trebuie să facă față, iar prin proiect se va dezvolta un program de mentorat, prin care 10 voluntari din comunitate vor acorda suport emoțional, social și informațional familiilor, vor participa la sesiuni de parenting și vor primi sprijin punctual, material, pentru depășirea unor crize financiare sau de sănătate.

1. Proiectul ”Zâmbesc din nou, cu ajutorul tău”, propus de Grup de Inițiativă Local

Proiectul ”Zâmbesc din nou, cu ajutorul tău”, propus de Grupul de Inițiativă format din Liliana Ștefănescu-Goangă – avocat, Forgaciu Mihaela Katalin – psihoterapeut, Ioana Banaga – studentă
Prin acest proiect, inițiatorii doresc să ajute copiii victime ale violenței domestice, prin scoaterea la lumină a vocilor, gândurilor, dar mai ales a emoțiilor reprimate ale acestora, oferindu-le terapie psihologică de specialitate. De asemenea, părintele nonabuziv va fi susținut pentru a ajuta punerea în aplicare a procesului terapeutic al copilului. În urma terapiei, cel puțin 10 copii victime ale violenței domestice vor putea procesa și integra traumele la care au fost expuși, urmărindu-se restabilirea echilibrului emoțional al acestora și vor fi ajutați să înțeleagă că merită să fie iubiți și fericiți. Zâmbetul lor natural îl va înlocui pe cel folosit ca mecanism de apărare
”Sună-mă ! Mă amenință că îmi taie gâtul! A dat în mine. Ne blochează cartelele. Fă ceva. Ne-am închis la noi în camera”.
Acesta este unul dintre mesajele trimise de D, 16 ani, mamei sale, în timp ce se afla la serviciu. Liniștea lui a venit odată cu emiterea ordinului de protectie, urmând să aibă parte și de ore de terapie primite cu ajutorul Grupului de Inițiativă care a propus proiectul: ”Zâmbesc din nou, cu ajutorul tău”.

Detalii despre proiecte și echipă pe: pagina de Facebook a Cercului de Donatori Brașov.(insert link pagina: https://www.facebook.com/CerculDeDonatoriBrasov/)

Evenimentul din 2019 are loc în 28 Noiembrie 2019 și este organizat de Fundația Comunitară Brașov împreună cu o echipă de voluntari.